SPRAVODAJSKA UDERKA
(tentoraz vazne)

Iste vase neomylne usi postrehli, ze od novembra 1996, to jest od zmeny frekvencie Radia Ragtime na 106,6 MHz, sa pocas kazdeho pracovneho dna (a aj v niektore nepracovne) ozyvaju v eteri niekolkokrat denne spravicky. Stalo sa tak na zaklade prieskumov verejnej mienky, ktore odhalili, že nasim posluchacom nestacia informacie z muziky, filmu a inych kulturnych odvetvi, ale radi by vedeli aj to, co sa deje v domácej a zahranicnej politike, ci v sporte.
I stalo sa. Po rozpacitych zaciatkoch a mnoztve technickych problemov sa podarilo ragtimovskemu spravodajstvu dosiahnut isty prijatelny standard a dnes uz vieme odpovedat aj na tie najzakladnejsie otazky.

KTO? - Spravodajstvo ma po ideovej stranke od zaciatku na starosti Rene, alias Potkan, obcianskym menom Vladimir Potancok. Spociatku pisal spravy sam, no dnes mu s tym pomahaju i odborne zaucené kolegyne Sorbona (Andrea Kocisová) a Jana (Jana Holeciová). Ich hlasy, spolu s hlasmi dalsích troch dam, ktorymi su Svetlana (Svetlana Husarová), Reneta (Renata Fabianova) a Dada (Martina Majeska), mozete pocut aj v eteri. Svoju hlásatelsku karieru v Ragtime na rok prerusil Slavo (Slavomir Jurko).

CO? - V dvoj- az trojminutovych spravodajskych „brejkoch" si mozete vypocut v kocke, co sa stalo na nasom milom, malom a mladom Slovensku, ale aj v Europe, Amerike, ci dokonca este odlahlejsich kontinentoch. Nechyba ani niekolko cerstvych, alebo este nie celkom stvrdnutych vysledkov zo sportu a uplne na konci spraviciek byva tzv. „topka" - co je sprava odlahcenejsieho charakteru (nejaka klebietka zo soubiznisu, politiky, Guinessovej knihy rekordov, ale aj zo zivota normalnych ludi, zvierat a rastlin). Spravodajska uderka okrem toho vyraba pre moderatorov RR aj predpovede pocasia a historicky kalendar.

KDE? - Spravodajcovia sedia tam, kde aj vsetci ostatni zamestnanci, priatelia a blizki pribuzni Radia Ragtime, to jest na Sturovej ulici 9 v Bratislave. Vo vynimocnych pripadoch sa stava, ze vybehnu aj do ulic za nejakym exkluzivnym zivym spravodajstvom, na co bola svojho casu specialistka byvala kolegyna Fialka.

KEDY? - Spravicky si na Ragtime mozete vypocut od pondelka do piatku (ak prave nie je Stedry vecer alebo Den troch kopcekov) v tychto casoch - 6.15, 6.45, 7.15, 7.45, 8.15, 8.45, 11.45, 15.45 a 17.45. Niekedy sa stava, ze spravy nezacnu nacas, co moze znamenat iba dve veci - bud zlyhal clovek alebo technika (ktora je v podstate tiez len clovek).

AKO? - Na to, aby ste mohli pocut ranne spravicky, sa niekto zo spravickarov musi zobudit medzi piatou a siestou (v zavislosti od vzdialenosti od radia), dopravit sa na Sturovu, nastartovat pocitac, uvarit si caj alebo kavu a obrnit sa trpezlivostou. Potom nasleduje tzv. „tahanie sprav". Robi sa to cez modem alebo Internet, pomocou ktorych mame pristup (samozrejme, ze nie zadarmo) do spravodajskeho servisu dvoch slovenskych (TASR, SITA) a jednej europskej tlacovej agentury (CTK). Momentalne vyuzivame sluzby iba tych slovenskych, ale mozno sa casom vratime aj k CTK.

DOKEDY? - No comment.

P.S.: Ak by ste mali akekolvek konstruktivne pripomienky, postrehy, poznamky a podobne veci k praci spravodajskej uderky Radia Ragtime, mozete sa ozvat na voxpopuli@ragtime.sk, alebo este lepsie na news@ragtime.sk.